vorige


Di Fidl Kapelye

Di Fidle Kapelye raakt niet alleen de harten van de klezmer liefhebbers doch ook van het publiek dat minder bekend is met deze authentieke joodse feestmuziek. Het ensemble bestaat uit vier veelzijdig geschoolde snaarvirtuozen die hun roots hebben in de klassieke muziek, tango, barok en jazz. Het ensemble is zowel geschikt voor luisterconcerten, achtergrondmuziek als voor feestelijke gelegenheden.

Di Fidl Kapelye (vrij vertaald: de snarenkapel) speelt sfeervolle klezmer in een bezetting van twee violen, cimbaal en contrabas. Het ensemble bestaat uit vier Amsterdamse snaarvirtuozen, afkomstig uit de wereldmuziek, klassieke muziek, tango, barok en jazz.

De joodse klanken zijn geïnspireerd door de klezmorim: de joodse muzikanten die in het vroegere Oost-Europa het sociale en religieuze leven begeleidden. Deze muziek leent zich voor een luisterconcert, feest, plechtigheid of als achtergrondmuziek.
Klezmorim waren in het oude Oost-Europa bij een bruiloft (khasene) niet weg te denken. Zij intensiveerden met hun muziek alle speciale momenten van een bruiloft. Van de welkomstgroet (dobriden) tot het tronen van de bruid (kale bazetsen), het Mazzeltov-ritueel onder het huwelijksbaldakijn (khupe) en de dans van de schoonmoeders (Svigertants), steeds klonken de tonen van de Kapelye als begeleiding.

Het repertoire van Di Fidl Kapelye bestaat uit de hierboven genoemde bruiloftsmuziek, dans- muziek en luistermuziek (rustiger en zangeriger). Een melancholieke viooldoina, een gezellige kolomeike, een snelle sirba of een mysterieuze hora met improvisaties, dit alles komt in de snarenbezetting tot zijn recht.

www.difidlkapelye.com


video